Status Stil d.o.o.
Dr. Ivana Ribara 88,
11070 Novi Beograd, Srbija

Mob
: +381 (0)60.676.8801
e-mail: office@statusstil.com
www.statusstil.com

 

Loading
 
PROIZVODNE KATEGORIJE

Oficirske sablje
Paradni Bodeži
Oficirska Špada
Mačevi
Univerzalni Nož
Katana - Vaksazi
Svečanosti i prigode
Ostalo

 


 


Status Still sablja
na poštanskoj markici

Poštanska markica na kojoj je
ZAH-ova sablja napravljena u našsoj radionici.

 

Status Stil | Kako nastaje mač?

Postoji mnogo različitih načina da proizvede mač, u nastavku su navedene najvažnije faze.Kovanje

Kovanje odlivka od željenog metala ili kombinacije metala se zagreva u železari, a onda se pristupa kovanju u formu. Taj proces kovanja može dugo da traje. To se zove izvlačenje mača. Mač se proizvodi u delovima (obično oko 6 inča u dužinu) i više puta kuje i greje dok mač ne dođe u željeni oblik. Proces se potom ponavlja i mač često zagreva da se omogući preciznije oblikovanje. Ovo zahteva od metala da zadrži željene osobine snagu i fleksibilnost.

Žarenje
Kada se konačni oblik upotpuni - mač se zagreje, a zatim hladi veoma sporo. Često je umotan u izolacioni materijal da se uspori hlađenje. To može da potraje i 24 časa, a taj proces se zove žarenje i to čini buduća svojstva metala.

Brušenje
Sada kovač koristi mlin da obradi ivicu i detalje mača. Tu spada i grubo graviranje i dodavanje detalja. Ovo nije još završen mač. U toj fazi je metal previše mekan.

Kaljenje
Sada se mač ponovo zagreje do veoma visoke temperature, a zatim stavlja u rezervoar. To gašenje omogućava da se metal ohladi dosta brzo i ravnomerno i na taj način stiče veoma važan faktor tvrdoće.

Ponovljeno kaljenje
Opet se sečivo greje i naglo hladi. Razlika je što su sada temperature kaljenja dosta niže od prvobitnog procesa. Ovo se ponavlja nekoliko puta - proces grejanja i gašenja. Sečivo postaje jako i najvažnije, postaje manje krto. To dalje omogućava da postane fleksibilno i zadržava svoju oštru ivicu.

Ovo bi bila vrlo kratka priča i najvažnije faze u radionici kroz koje mora da prođe svaki komad sablje, bodeža ili mača Status Stila. Dodatno se posle radi na balčeku, straži i korpama, detaljima, preciznim gravurama. kićankama i pakovanju.


http://en.wikipedia.org/wiki/Sword_making

http://io9.com/5831683/a-brief-history-of-the-ancient-science-of-sword-making
http://www.anvilfire.com/FAQs/swords_faq_index.htm
http://www.howstuffworks.com/sword-making.htm
http://www.sword-manufacturers-guide.com/how-to-make-a-sword.html


http://jna-sfrj.forum-aktiv.com/t1114-oficirske-sablje-u-jna